4 RAONS PER MILLORAR L’AÏLLAMENT TERMIC D’HABITATGES

timthumb.phpEls habitatges amb un mal aïllament tèrmic solen escalfar a l’estiu i refredar-se ràpidament a l’hivern. “Aquesta circumstància repercuteix negativament tant en el nivell de confort dels habitatges com en la butxaca dels seus propietaris ja que, en tractar de mantenir l’habitatge a la temperatura desitjada, es produeix un gran malbaratament energètic”, adverteixen els experts de Remica Serveis Energètics .
Malauradament, aquest problema afecta milers d’habitatges a Espanya. Segons l’Institut per a la Diversificació i Estalvi d’Energia (IDAE), es calcula que més de la meitat dels edificis del país estan construïts sense la protecció tèrmica adequada. Una situació que es pot revertir mitjançant la rehabilitació tèrmica d’edificis.
Aquestes són les seves principals avantatges:

Es pot aprofitar un altre tipus d’actuacions de rehabilitació
Si cal rehabilitar, millor fer-ho aplicant criteris d’eficiència energètica. En aquells casos en què les comunitats de propietaris decideixen emprendre una reforma, -per exemple, al terrat, per millorar la impermeabilització, o en una façana per reparar les esquerdes o desconsoles- podrien incorporar solucions d’aïllament tèrmic. D’aquesta manera, fins i tot arribarien fins a estalviar ja que, depenent del tipus d’actuació, poden optar a subvencions.
En l’actualitat, hi ha múltiples opcions d’aïllament, per exemple, per injecció en murs que tinguin cambra d’aire o mitjançant la implantació d’un sistema d’aïllament tèrmic exterior (SATE) acabat en monocapa o similar. Els casos en què s’apliquen aquestes solucions exteriors d’aïllament també milloren l’aspecte de la façana.

Hi ha ajudes disponibles
Gràcies al programa PAREER-CREIX, hi ha mecanismes que permeten escometre obres de millores de l’aïllament tèrmic dels edificis, que poden donar-se en forma d’ajuda dinerària sense contraprestació (des d’un 30 fins a un 70%) i / o en forma de préstec reemborsable ( tipus d’interès: Euribor + 0,0%).

La inversió realitzada es compensa amb els estalvis obtinguts
D’altra banda, el cost que suposa millorar l’aïllament tèrmic de l’edifici es recupera amb l’estalvi de les factures d’energia. S’estima que una rehabilitació tèrmica mitjana es pot amortitzar en un termini de cinc a set anys i, considerant la llarga vida mitjana de l’aïllament, en aquest període es podrà estalviar en la factura energètica fins a nou vegades més del que va costar la rehabilitació.

Els immobles es revaloren
Una de les majors reticències per no realitzar una rehabilitació tèrmica és una obra que “no es veu”. No obstant això, cal entendre que una de les grans avantatges de millorar l’aïllament tèrmic és que contribueix a re valoritzar l’immoble. I és que els habitatges ben aïllades solen ser entorns més confortables, amb una millor qualificació energètica, on també es redueixen els sorolls exteriors, les humitats o la pròpia estètica de l’edifici.
Perquè el procés de rehabilitació es realitzi de la millor manera possible, és convenient comptar amb l’assessorament d’un gestor energètic que ofereixi la solució que millor s’adapti per a cada cas, ja que la inversió que s’hagi de realitzar ha de respondre a les característiques de cada immoble i als objectius d’estalvi energètic que es volen aconseguir.

Leave a reply