LA CONCA DE TREMP ES CONVERTEIX EN DESTI D’UNIVERSITARIS I GEOLEGS D’ARREU DEL MON

21af8e4730dd4e14142c6fc7f3cea199_XL

La Conca de Tremp és reconeguda per la seva riquesa geològica, fet que afavoreix que cada any més de 2.000 geòlegs d’arreu del món visitin el Pallars Jussà per ampliar la seva formació. Aquests dies hi ha a Tremp uns 150 alumnes de quatre universitats (UB, UAB, Universitat de Salamanca i Stavanger de Noruega). No només universitats, sinó també companyies petrolieres i de gas s’interessen per la morfologia d’aquesta zona i la fan servir com a laboratori de gran format.

Un dels punts més visitats és l’esllavissada de Puigcercós. D’aquesta esllavissada destaquen les seves dimensions i l’excel·lent grau de preservació de les formes: cicatriu de coronació, plataforma rotacional i lòbul frontal. Jaume Calvet, professor de la Universitat de Barcelona, ha explicat que l’esllavissada de Puigcercós constitueix un magnífic exemple per il·lustrar conceptes com els de perillositat, vulnerabilitat i risc geològic i ha destacat el valor didàctic d’aquesta localitat, especialment a nivell d’ensenyament pels universitaris, d’aquí la sortida que hi fa cada any la UB amb els seus alumnes.
Calvet ha afegit que la Conca de Tremp és una zona molt interessant també per gent de nivells superiors com els professionals d’empreses petrolieres. Moltes empreses visiten anualment el Pallars per formar a professionals i directius. Els coneixements que adquireixen a la Conca de Tremp els ajuden a fer interpretacions a altres llocs amb jaciments petroliers.
Els professors converteixen el paisatge del Pallars en un laboratori de gran format i ensenyen, pissarra en mà, a llegir i interpretar el paisatge als alumnes. Els universitaris, amb plànols, llibretes i altres materials, converteixen en aula improvisada diferents indrets de la Conca de Tremp.
L’interès per la morfologia d’aquesta zona fa que sigui una imatge habitual de la Conca de Tremp veure professors i grups d’estudiants recorrent el territori fent recerca i formació. L’alcalde de Tremp, Víctor Orrit, ha dit que anualment passen pel Pallars Jussà unes 2.000 persones d’arreu del món (universitaris i professionals d’empreses petroleres) degut a la riquesa geològica de la comarca i estudiants d’unes 20 universitats catalanes, espanyoles i europees.
Calvet ha explicat que ell va començar a visitar la Conca de Tremp com alumne i que ara, des de fa sis anys, hi torna com a professor amb els seus alumnes. Calvet ho justifica dient que el paisatge del Jussà és com un llibre obert pel que fa a la lectura del territori i a la seva formació i per aquesta raó és un indret excepcional per la formació i la recerca.
L’esllavissada de Puigcercós representa un exemple magnífic de moviment de massa complex rotació-translació i flux. Per altra part, l’estat de conservació de totes les formes permet establir acuradament la seqüència d’esdeveniments des de la formació de l’esllavissada, l’any 1881, fins l’actualitat. L’esllavissada de Puigcercós els serveix per fer estudis i d’aquí que des de la Universitat li fan un seguiment continu per veure la seva evolució.
Per l’alcalde de Tremp l’assignatura pendent és fer una aposta turística en geologia i per aquest motiu ha dit que s’està treballant en la creació d’un paquet turístic. Orrit ha explicat que s’ha de popularitzar la geologia i aprofitar les excepcionalitats de la zona per donar-la a conèixer de manera fàcil.
Font, pallarsdigital.com

Leave a reply