Després de dos anys inactiu, els rolls de pedra característics del molí han tornat a fer l’oli dels pagesos de la zona
Fa centenars d’anys que les oliveres formen part del paisatge i del patrimoni natural i cultural del Pallars Jussà. En aquest sentit, a la vila de Llimiana s’hi conserva un autèntic tresor patrimonial, un Molí d’Oli de rolls de pedra en el qual cada temporada s’hi elabora l’oli verge extra, premsat en fred i de manera artesanal.
El molí es va cremar en un incendi cap als anys 70 però es va recuperar uns anys després. Ara fa dos anys es va espatllar un elevador i l’any passat no hi va haver collita. Això va fer que el molí es passés dos anys tancat.
Enguany la collita ha estat prou bona i el molí s’ha reobert i modernitzat, conservant lo més essencial i allò que el caracteritza, els rolls de pedra i la premsa. Tot i que no són els rolls originals, que es van cremar en l’incendi, l’ajuntament va apostar per tornar-los a posar de pedra i seguir amb la tradició.
El de Llimiana és l’únic molí de la comarca i dels pocs de Lleida que conserven els rolls de pedra, un sistema antic que xafa la pinyola i extreu un oli molt més fi i apreciat, ja que s’ha demostrat que amb aquest sistema se n’obté un oli de millor qualitat.
Els ‘cipellaires’ (veïns de Llimiana) ja treballen intensament en l’elaboració de l’oli verge extra que és un dels elements gastronòmics més singulars d’aquesta vila, sense oblidar els productes de l’hort, les ametlles i, sobretot, el vi i el mostillo, l’element més privilegiat, ja que compta amb una fira de tardor que li dóna nom.
Llimiana està situada en una penya rocosa, a 800 metres sobre el nivell del mar, al davant de la serra del Montsec de Rúbies i uns 400 metres damunt de l’embassament de Terradets, en un dels miradors més privilegiats de la conca de Tremp.
Un molí ‘públic’
Tothom qui vulgui, sigui veí o no de Llimiana, pot portar les seves olives al molí per fer-ne oli. L’ajuntament de Llimiana contracta un professional que gestiona el molí durant dos mesos, el posa en marxa, en fa la neteja i treballa tot el procés. El preu, força interessant: 11 cèntims el quilo.
Això ha fet que molta gent, de la comarca i d’altres indrets com el Sobirà o la Noguera, es desplaci fins el poble per elaborar el seu oli de manera tradicional.
Font: pallarsdigital.com